Wednesday, January 14, 2009

Palestin Oh Palestin.......

Seperti mana yg diketahui saudara kita di Palestin mengalami penindasan dan penyeksaan yang teruk dari zionis.Hari demi hari nyawa orang tidak berdosa dikorbankan.Inikah yg dinamakan manusia yg mempunyai hati dan perasaan?Mengapakah perkara ini boleh berlaku?Mungkinkah kita masih hidup dizaman purba dimana org yg mempunyai kekuatan akan berkuasa?Namun bg umat Islam yg berpegang pd Al-Quran akan tetap berpegang dgn ayat Allah SWT yg bermaksud:

"Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu(wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu).Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar." Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalahengkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu (Surah al-Baqarah:120)


Sebagai umat Islam kita diwajibkan membantu saudara seIslam kita yang ditindas atau dikejami dengan harta dan nyawa kita.

Firman Allah: (maksudnya)

“Dan apakah yang menghalang kamu (maka kamu) tidak mahu berperang pada jalan Allah dan (untuk menyelamatkan) orang-orang yang tertindas yang terdiri daripada kaum lelaki, perempuan dan kanak-kanak, iaitu mereka yang selalu (berdoa dengan) berkata: “Wahai Tuhan kami! keluarkanlah kami dari negeri ini, yang penduduknya zalim, dan jadikanlah bagi kami daripada pihakMu seorang pemimpin yang mengawal (keselamatan kami), dan jadikanlah bagi kami dari pihakMu seorang pemimpin yang membela kami (dari ancaman musuh). Orang-orang yang beriman, berperang pada jalan Allah; dan orang-orang yang kafir pula berperang pada jalan taghut (pelampau). Oleh sebab itu, perangilah kamu akan pengikut-pengikut syaitan itu, kerana sesungguhnya tipu daya Syaitan itu adalah lemah”. (Surah al-Nisa, ayat 75-76).

Semoga Allah merahmati bumi Palestin...Amin..

No comments:

Post a Comment